Συχνές ερωτήσεις για την στένωση αορτικής βαλβίδας
Η αορτική βαλβίδα είναι ο σχηματισμός που φυσιολογικά επιτρέπει την ομαλή δίοδο του οξυγονομένου αίματος από την καρδιά στην κυκλοφορία όλου του σώματος. Η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας συμβαίνει όταν, για διάφορους λόγους, η αορτική βαλβίδα δεν μπορεί να ανοίξει και να κλείσει σωστά με συνέπεια την «πάχυνση» και το «αδυνάτισμα» της καρδιάς.
Η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας συσχετίζεται συνήθως με την ηλικία και την εναπόθεση ασβεστίου στη βαλβίδα ή και στο δακτύλιο της.Άλλες αιτίες είναι το ιστορικό ρευματικού πυρετού σε μικρή ηλικία, συγγενή ανωμαλία της βαλβίδας, προηγηθείσα ακτινοβολία στο θώρακα, φάρμακα, σπάνια μεταβολικά ή αυτοάνοσα νοσήματα, πολύ υψηλές τιμές χοληστερίνης (κληρονομική υπερχοληστεριναιμία), τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.
Τα συμπτώματα της σοβαρής αορτικής στένωσης συσχετίζονται με την αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει με αίμα τα στεφανιαία της αγγεία και την κυκλοφορία, ειδικά σε περιπτώσεις αυξημένων απαιτήσεων όπως π.χ. σε κάποια σωματική προσπάθεια. Αυτά κυρίως είναι η στηθάγχη (πόνος στο στήθος), δύσπνοια στην προσπάθεια και αίσθημα προλιποθυμίας ή λιποθυμία.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα της αορτικής στένωσης αυξάνει με την ηλικία. Σε ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών, ένας στους οχτώ έχει ενδιάμεσου βαθμού ή σοβαρή αορτική στένωση, ενώ το 4% του πληθυσμού υποφέρει από συμπτώματα λόγω της σοβαρής αορτικής στένωσης.
Είναι η επέμβαση αντικατάστασης της βαλβίδας χωρίς χειρουργείο σε ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου ασθενείς. Γίνεται συνήθως χωρίς γενική νάρκωση και η νέα βιολογική βαλβίδα (στερεωμένη σε ένα stent από νιτινόλη), τοποθετείται στη θέση της παλιάς μέσα από ένα καθετήρα (σωληνάκι) συνήθως από τη μηριαία αρτηρία. Η ανάρρωση είναι γρήγορη και με πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών, ενώ η διάρκεια ζωής της βιολογικής βαλβίδας τελευταίας γενιάς είναι εφάμιλλη της χειρουργικής.