Θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες προετοιμασίας για την επέμβαση. Αυτό περιλαμβάνει την διακοπή κάποιων φαρμάκων και την έναρξη κάποιων άλλων. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του/της γιατρού σας. Εάν είχατε υποβληθεί σε αγγειογραφία πριν, είστε πιθανότατα εξοικειωμένοι με το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας.

Μία Εβδομάδα πριν την Επέμβαση

Πριν την τοποθέτηση stent στην καρωτίδα, ίσως χρειαστεί να εξεταστείτε από έναν ή περισσότερους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Βεβαιωθείτε για τα ακόλουθα:

  • Μιλήστε στο/στη γιατρό σας αν έχετε αλλεργίες σε φάρμακα ή στο σκιαγραφικό υλικό.
  • Ενημερώστε το/τη γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε.
  • Όλη η διαδικασία παρακολουθείται και καταγράφεται στην οθόνη με την βοήθεια ακτίνων Χ.

Φυσική Εξέταση

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο/η γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά την αρτηριακή σας πίεση και το σφυγμό. Θα ακροαστεί προσεκτικά τις καρωτίδες για έναν ήχο που παράγει το αίμα όταν περνάει μέσα από μία στενωμένη αρτηρία. Είναι πιθανό να έχετε σημαντική στένωση, χωρίς να έχετε αυτόν τον ήχο. Τα αγγεία των ματιών σας πιθανώς θα χρειαστεί να ελεγχθούν για μικρές εστίες εμβολής που συχνά συνοδεύουν τη στένωση των καρωτίδων. Ο/Η γιατρός σας, επίσης, θα κοιτάξει και τις επιπτώσεις του προηγούμενου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται ο έλεγχος των αντανακλαστικών, δύναμης, όρασης ή αισθητικότητας και η ικανότητα να αντιλαμβάνεστε και να χρησιμοποιείτε την ομιλία.

 

Η Ημέρα της Επέμβασης

Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο θα είστε νηστικός και θα σας γίνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η περιοχή παρακέντησης όπου θα μπει ο καθετήρας για την εξέταση (συνήθως το πόδι), προετοιμάζεται με ξύρισμα και ένας ενδοφλέβιος καθετήρας (ορός) θα σας τοποθετηθεί στο αριστερό σας χέρι. Στην συνέχεια, θα οδηγηθείτε στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, το οποίο είναι ένα ειδικό δωμάτιο εξοπλισμένο με όλα τα εργαλεία, που είναι απαραίτητα στον επεμβατικό καρδιολόγο, για να πραγματοποιήσει την επέμβαση. 

Κίνδυνοι και Επιπλοκές

Ο κίνδυνος από την επέμβαση είναι πολύ μικρός σε έμπειρα χέρια και σε οργανωμένα νοσοκομεία. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, ο κίνδυνος τοπικής επιπλοκής (αιμορραγία, «σχίσιμο» της αρτηρίας, λοίμωξη στο σημείο παρακέντησης) είναι κάτω από 1%, ενώ ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, υπόταση, υπέρταση, θρόμβωση στο σημείο τοποθέτησης του stent, καρδιακή αρρυθμία ή έμφραγμα, αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό υλικό, νεφρική δυσλειτουργία), είναι συνολικά μικρότερος από 5%.