Επεμβάσεις για να βοηθήσετε την καρδιά σας

Ο/Η γιατρός σας σάς είπε ότι πιθανόν να έχετε στεφανιαία νόσο. Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία (στεφανιαίες αρτηρίες), που δίνουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά σας, μπορεί να έχουν κάποια στένωση ή απόφραξη και σας συνέστησε να προχωρήσετε σε μία διαγνωστική εξέταση (στεφανιογραφία) για την επιβεβαίωση ή όχι του προβλήματός σας, καθώς και σε περαιτέρω επεμβατικές τεχνικές (αγγειοπλαστική – τοποθέτηση stent), εάν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τρόπος διενέργειας στεφανιογραφίας

Η επεμβατική καρδιολογία χρησιμοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα (αρτηρίες) του ανθρώπου σαν «δρόμο» για τη διέλευση μικρών καθετήρων (μικρά σωληνάκια σαν μακαρόνι) διαμέτρου 2 χιλιοστών ή και μικρότερης τα οποία και οδηγούνται ανώδυνα στην περιοχή της καρδιάς.

Τα σωληνάκια αυτά επιτρέπουν τη χορήγηση ακτινοσκιερού υγρού μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες, με το οποίο και απεικονίζεται το αρτηριακό δίκτυο της καρδιάς.

Η εισαγωγή του καθετήρα στην αρτηρία γίνεται συνήθως με παρακέντηση στο πόδι (μηριαία αρτηρία). Η παρακέντηση μπορεί, επίσης, να γίνει και στον βραχίονα (βραχιόνιος αρτηρία) ή και στον καρπό (κερκιδική αρτηρία). Η τελευταία δε αποτελεί και τον ιδανικό τρόπο προσπέλασης της ελάχιστα επεμβατικής στεφανιογραφίας.  

Η παρακέντηση στο πόδι

Η παρακέντηση στο πόδι αποτελεί την πιο συχνή τεχνική για τη δημιουργία διόδου στο κυκλοφορικό σύστημα και την είσοδο των καθετήρων ως την καρδιά με στόχο την απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών. Η τεχνική αυτή, η οποία εφευρέθηκε το 1960, είναι η πιο διαδεδομένη, αλλά έχει κάποιους περιορισμούς. Η μηριαία αρτηρία μπορεί να νοσεί (π.χ. ασθενής με περιφερική αγγειακή νόσο), με συνέπεια να μην επιτρέπει τη δίοδο ενός καθετήρα. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ασθενής είναι υπέρβαρος και η μηριαία αρτηρία είναι εντοπισμένη βαθιά μέσα από τον υποδόριο ιστό κάνοντας την προσπέλασή της αρκετά δύσκολη, αλλά και τη συμπίεσή της μετά το τέλος της επέμβασης ακόμη δυσκολότερη, για να σταματήσει η αιμορραγία. Σπανιότερα, μια πιθανή αιμορραγία από την αρτηρία με το πέρας της εξέτασης δεν είναι ορατή στο μάτι και μπορεί να συμβεί στο πίσω μέρος της αρτηρίας δημιουργώντας από έναν απλό αποχρωματισμό του δέρματος μέχρι ένα σημαντικό αιμάτωμα. Τέλος, με την παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας υφίσταται μικρή πιθανότητα ζημιάς του μηριαίου νεύρου καθώς βρίσκεται δίπλα της. Όλες οι προηγούμενες επιπλοκές παρά το γεγονός ότι είναι λίγες σε αριθμό αποτελούν και τους περιορισμούς της μηριαίας προσπέλασης για τη στεφανιογραφία.

Η κερκιδική προσπέλαση

Παρά το γεγονός ότι η κερκιδική αρτηρία είναι σημαντικά μικρότερη σε διάμετρο από τη μηριαία αρτηρία, η διάμετρός της είναι αρκετή, για να επιτρέψει τους περισσότερους καθετήρες να περάσουν από μέσα της μέχρι τις στεφανιαίες αρτηρίες. Περαιτέρω βελτιώσεις των υλικών έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ειδικών θηκαριών (τα μικρά σωληνάκια τα οποία τοποθετούνται μέσα στην αρτηρία αρχικά), τα οποία είναι και ατραυματικά, καθώς επίσης και ειδικών καθετήρων μικρότερης διαμέτρου για τη διενέργεια τόσο της διαγνωστικής στεφανιογραφίας όσο και της επέμβασης στα στεφανιαία αγγεία (αγγειοπλαστική ή και τοποθέτηση stent).